Στο στόμα μας κατοικούν χιλιάδες βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και μυκοπλάσματα και μάλιστα διαφορετικά είδη καταλαμβάνουν και διαφορετικές περιοχές. Άλλα συναντώνται στο σάλιο και στο πίσω μέρος της γλώσσας, άλλα στην επιφάνεια των δοντιών και άλλα στους μαλακούς ιστούς.
Η συγκέντρωση των μικροοργανισμών αυτών ποικίλει και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, η φαρμακευτική αγωγή, χρόνιες παθήσεις, χαμηλή άμυνα του οργανισμού.
Η κακή διατροφή, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, συμβάλλει κυρίως στην αύξηση των μικροοργανισμών που προκαλούν τερηδόνα. Οι μικροοργανισμοί μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε οξέα, και έτσι το PH του στόματος γίνεται όξινο. Από την άλλη πλευρά, μελετήθηκε εάν γκρουπ 10 ατόμων, οι οποίοι για 4 εβδομάδες τρέφονταν όπως οι άνθρωποι των σπηλαίων, των οποίων η διατροφή συγκαταλεγόταν από σιτηρά, λίγο αλάτι, ξηρούς καρπούς, μέλι, γάλα, μυρωδικά και παστό κρέας. Ζούσαν στη φύση και μάζευαν μούρα, βρώσιμα φυτά, μανιτάρια και ψάρευαν ψάρια. Δεν υπήρχε καθόλου ζάχαρη και τα τρόφιμά τους μπορούσαν να τα μαγειρέψουν μόνο στη φωτιά και όχι σε κάποια εστία. Επίσης σε κανέναν δεν είχε δοθεί οδοντόβουρτσα, οδοντόπαστα, νήμα, ή οδοντογλυφίδες. Μετά από τις 4 εβδομάδες παρατηρήθηκε ότι η συγκέντρωση των μικροοργανισμών που προκαλεί τερηδόνα και περιοδοντίτιδα είχε μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: «Η τροφή μας πρέπει να είναι το φάρμακο μας και το φάρμακο μας η τροφή μας».
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C , φολικό οξύ και άλλα ιχνοστοιχεία δρουν καταστέλλοντας την ανάπτυξη της τερηδόνας. Μερικά παραδείγματα είναι το πράσινο τσάι ,τα μύρτιλλα και το ρόδι που περιέχει κατεχίνες, φλαβονοειδή, φθόριο, βιταμίνες Ε και C, μυρωδικά όπως το γαρύφαλλο, η κανέλα, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, το σαλμπαί και το τζίντζερ που καταπολεμάνε βακτήρια υπεύθυνα για ουλίτιδα και τερηδόνα. Τέλος, προτείνονται τα smoothies με τσουκνίδα, πικραλίδα και παντζάρια, μαζί με μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή και στοματική υγιεινή.