Πώς δημιουργείται η οδοντική πλάκα;

Πλάκα είναι ένα δομημένο παχύρρευστο φιλμ, που αποτελείται από συστατικά του σάλιου, από ουσίες του μεταβολισμού των βακτηρίων, υπολείμματα τροφής και βακτηριακά κύτταρα.

Λίγα λεπτά ύστερα από το πλύσιμο των δοντιών δημιουργείται στην επιφάνεια τους ένα φιλμ σαν δεύτερο κάλυμμα του δοντιού. Αυτό το κάλυμμα έχει πάχος μόλις 0,1-1μm, αποτελείται από πρωτεΐνες του σάλιου,  διατηρεί την υγρασία του δοντιού και το προστατεύει από τις τριβές κατά την μάσηση της τροφής. Πάνω στην μεμβράνη αυτή προσκολλώνται μέσα σε δευτερόλεπτα βακτηριόκοκκοι, όπως Streptococcus salivarius,Streptococcus oralis,Streptococcus mitis,και ακτινομύκητες. Με το πέρασμα των ημερών ο αριθμός των βακτηριδίων που προσκολλώνται στο φιλμ αυτό μεγαλώνει,και το πάχος του αυξάνεται. Η πλάκα αποκτά έναν αναερόβιο χαρακτήρα, όπου τα βακτήρια,αποτελώντας το 60-70%  βρίσκονται μέσα σε μια άμορφη μάζα της οποίας η σύσταση διαφέρει ανάλογα με τα συστατικά του σάλιου,την διατροφή και τον μεταβολισμό των βακτηρίων. Η ποικιλία των βακτηρίων διαφοροποιείται στις διαφορετικές περιοχές του στόματος, ακόμα και σε διαφορετικές επιφάνειες πάνω στο ίδιο το δόντι.

Η πλάκα αποτελεί αναγκαίο και απαραίτητο παράγοντα για την εμφάνιση τερηδόνας. Γιαυτό και ο καθαρισμός  και η υπόδειξη για σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας , νήματος και μεσοδοντίων είναι απαραίτητη.

Did you like this? Share it!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ