Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια συνήθεια που υιοθετούμε από μικρή ηλικία, όμως η πολυετής… εξάσκηση δεν εξασφαλίζει απαραίτητα ότι το κάνουμε σωστά και αποτελεσματικά.
Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών εξασφαλίζει επαρκή απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια, ώστε να αποφευχθεί μακροπρόθεσμα η φθορά των δοντιών και των ούλων.
Βήμα 1ο
Ακουμπήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας επάνω στην οδοντοστοιχία και στρίψτε την οδοντόβουρτσα ώστε οι τρίχες να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με τη γραμμή των ούλων.
Κάντε μικρές, κυκλικές κινήσεις με την οδοντόβουρτσα, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια κάθε δοντιού.
Βήμα 2ο
Βουρτσίστε καλά την εξωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού, επάνω και κάτω, διατηρώντας τη γωνία των 45 μοιρών.
Βήμα 3ο
Βουρτσίστε καλά την εσωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο.
Βήμα 4ο
Βουρτσίστε την πλευρά κάθε δοντιού με την οποία μασάτε.
Βήμα 5ο
Για να βουρτσίσετε επαρκώς την εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών, κρατήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα και κάντε μικρές, κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας το μπροστινό άκρο της οδοντόβουρτσας.
Βήμα 6ο
Βουρτσίστε τη γλώσσα σας ώστε να απομακρύνετε τα βακτήρια.
Πηγή: www.onmed.gr
Μετά την ανάρρωση από λοίμωξη, όπως ένα επεισόδιο γρίπης ή κρυολογήματος, συνηθίζουμε να αλλάζουμε τα σεντόνια του κρεβατιού, να πλένουμε τις πετσέτες που χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες ημέρες και να πλένουμε προσωπικά είδη που πιθανότατα κουβαλούν τα μικρόβια που μας έκαναν να αρρωστήσουμε.
Επίσης, ίσως έχετε ακούσει ότι είναι καλό να αλλάζουμε και οδοντόβουρτσα. Είναι σωστή αυτή η πρακτική; Ποια η γνώμη των ειδικών;
Δεν υπάρχει κάποιος γενικός «κανόνας», επισημαίνει η γιατρός Neha Vyas από την Κλινική του Κλίβελαντ. Τα μικρόβια ενδέχεται να επιβιώσουν επάνω στην οδοντόβουρτσα για μερικές ημέρες, ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ώστε να επιβεβαιωθεί η θεωρία ότι το μικροβιακό φορτίο μπορεί να προκαλέσει νέο επεισόδιο ασθένειας.
Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες επαναλαμβανόμενης λοίμωξης –δηλαδή το ίδιο το άτομο να μολύνει ξανά και ξανά τον εαυτό του– είναι λίγες έως και απειροελάχιστες, αφού το ανοσοποιητικό αναπτύσσει αντισώματα ενάντια σε ένα συγκεκριμένο μικρόβιο που του επιτρέπει να το εξοντώσει εάν προσπαθήσει να μολύνει τον οργανισμό στο μέλλον.
Όσο για τα άτομα που χρησιμοποιούν το ίδιο μπάνιο με τον ασθενή, επίσης δεν κινδυνεύουν, αρκεί οι οδοντόβουρτσες να μην τοποθετούνται στο ίδιο δοχείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια λοίμωξη εξασθενίζει το ανοσοποιητικό, οπότε η έκθεση σε άλλο ιό, βακτήριο κ.λπ. μπορεί να προκαλέσει νέα λοίμωξη, οπότε η αλλαγή της οδοντόβουρτσας μετά από βαριά λοίμωξη μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας. Στην περίπτωση αυτή, η παλιά οδοντόβουρτσα πρέπει να πεταχτεί μερικές μέρες μετά την ανάρρωση από την πρώτη λοίμωξη.
Πηγή: www.onmed.gr