Το όμορφο χαμόγελο χαρίζει στο άτομο αυτοπεποίθηση και ομορφαίνει όλη την εικόνα του προσώπου. Επιλέγοντας την κατάλληλη εξατομικευμένη τεχνική – λεύκανση,όψεις, λευκές αισθητικές εμφράξεις- μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
- Λεύκανση: Στην περίπτωση αυτή επιλέγει ο πελάτης μαζί με τον οδοντίατρο τον επιθυμητό χρωματικό τόνο της οδοντοστοιχίας του. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο στην πρώτη κιόλας συνεδρία.
- Όψεις: Στο πρώτο ραντεβού, ύστερα από συζήτηση των αισθητικών προβλημάτων γίνεται η λήψη αποτυπώματος του στόματος του ασθενή ώστε ο συνεργαζόμενος οδοντοτεχνίτης να κατασκευάσει ένα κέρινο προσομοίωμα του επιθυμητού τελικού χαμόγελου. Βάση του προσομοιώματος μπορεί ο οδοντίατρος να ΄φορέσει΄ το καινούργιο χαμόγελο στον ασθενή και να συζητήσουνε ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι τίποτα λιγότερο από το προσδοκώμενο. Εφόσον καταλήξουν ασθενής και ιατρός για την τελική μορφή , ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει τις όψεις πορσελάνης.
- Αισθητική λευκή έμφραξη: Οι αισθητικές λευκές εμφράξεις μπορούν να αλλάξουν το σχήμα ενός δοντιού , αλλά και να κλείσουν μεσοδιαστήματα που προκλήθηκαν είτε λόγω περιοδοντικής νόσου είτε προϋπήρχαν.
Γιατί στις μέρες μας προτιμούνται οι ολοκεραμικές όψεις, ποια τα πλεονεκτήματα, σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται η εφαρμογή τους
Οι ασθενείς στις μέρες μας προτιμούν τις ελάχιστα, ή μη επεμβατικές μεθόδους θεραπείας με το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα, ειδικά όταν πρόκειται για τα μπροστινά δόντια.
Τις όψεις μπορεί να τις φανταστεί κανείς σαν ολοκεραμικές «φλούδες» οι οποίες προσκολλώνται στην μπροστινή πλευρά του δοντιού. Το δόντι τροχίζεται κατά 0,3 έως και 0,7 χιλιοστά και σε μερικές περιπτώσεις 1 χιλιοστό μόνο από μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι τροχίζεται περίπου το 3-30% του δοντιού, ενώ στο τρόχισμα για μια θήκη χάνεται μέχρι και το 72% του δοντιού. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου το τρόχισμα μπορεί να παραβληθεί τελείως, όπως στις όψεις τύπου «φακών επαφής». Λόγω αυτής της Minimal επεμβατικής διαδικασίας ως προς το υγιές δόντι γλιτώνουμε το ρίσκο της νέκρωσης του δοντιού που πολλές φορές είναι αναπόφευκτη σε τροχίσματα για θήκες όπου χάνεται μεγάλος όγκος δοντιού. Η ολοκεραμική όψη είναι φωτοδιαπερατή, όπως και τα φυσικά μας δόντια, και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άψογο, αφού δεν μπορεί κανείς να διακρίνει την διαφορά μεταξύ φυσικού δοντιού ,και εκείνου με όψη.
Οι περιπτώσεις ασθενών που προτείνεται η εφαρμογή όψεων:
- Ενοχλητικές δυσχρωμίες στα δόντια
- Μεγάλα σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια
- Δυσπλασία ή υποπλασία του σμάλτου
- Επιθυμητή αλλαγή του σχήματος του δοντιού
- Μετά από τραυματισμό και σπάσιμο του δοντιού
- Κλείσιμο κενών ανάμεσα σε δόντια και αραιοδοντία
- Διόρθωση στραβών δοντιών ή δοντιών που έχουν κλίση προς τα μέσα ή έξω
Οι περιπτώσεις όπου δεν συστήνονται οι όψεις:
- Ανεπαρκή ποσότητα και ποιότητα σμάλτου( <50%)
- Εμφάνιση τερηδόνας στα όρια δοντιού & ούλου
- Πάρα πολύ έντονες δυσχρωμίες
- Μεγάλα κενά μεταξύ των δοντιών
- Ασθενείς με βρουξισμο και τρίξιμο των δοντιών
- Ασθενείς με κακή στοματική υγιεινή και πολλαπλά τερηδονισμένα δόντια
Στάδια αποκατάστασης χαμόγελου
1. Αρχική κατάσταση δοντιών ασθενούς με υποπλασία του σμάλτου
2. Wax-up των δοντιών από τον τεχνίτη (δηλαδή δημιουργία του επιθυμητού τελικού αποτελέσματος με στρώσεις κεριού στο γύψινο μοντέλο).
3. Τρόχισμα των δοντιών ( στην περίπτωση των όψεων τα δόντια τροχίζονται μόνο 1 χιλιοστό και μόνο από την μπροστινή τους πλευρά. Το υπόλοιπο μέρος του δοντιού μένει άθικτο)
4. Κατασκευή όψεων από τον τεχνίτη
5. Εφαρμογή όψεων στον ασθενή